18. huhtikuuta 2017

Vanha ripsiväriharja hyötykäyttöön



Ripsiväriä säännöllisesti käyttävät tietävät, että niitä kuluu loppuun melkoisen monta. Jokaisessa perinteisessä ripsivärissä on mukana harja, jota ei ripsarin loppumisen jälkeen kannata heittää pois. Sille löytyy lukuisia muita käyttötapoja. Jos ei käytä ripsiväriä, voi kertakäyttöisiä harjoja ostaa erikseenkin monista paikoista.

Ripsivärin loppuessa/pois heitettäessä harjan saa helposti puhdistettua lämpimällä vedellä ja jollain pesuaineella. Siihen voi käyttää meikinpoistoainetta tai ihan vaikka saippuaa. Harjaa saippuoidaan ja huuhdellaan kunnes siitä ei enää irtoa väriä. Lopuksi harjan voi myös desinfioida. Sitten harja onkin valmis käyttöön! Tässä muutamia esimerkkejä siitä, miten harjaa voi käyttää. Osa näistä vinkeistä voi olla hyvinkin tuttuja, mutta toivottavasti edes osa olisi uusia.



1. Kulmakarvojen  ja ripsien harjaamiseen/kosteutukseen

Kulma- ja ripsikampoja myydään omina tuotteinaankin, mutta kätevimpänä olen nähnyt käyttää ripsariharjaa. Se on sopivan muotoinen verrattuna testaamiini kampoihin. Harjalla on hyvä harjata kulmat ennen kulmien nyppimistä muotoonsa, jotta tietää mitkä karvat nyppäistä pois. Samoin kulmien meikkaamisen jälkeen karvat voi harjata "auki" ja siten saada luonnollisemman lopputuloksen. Levitän yleensä vasta auki harjaamisen jälkeen kulmageeliä, näin sitä ei tule liikaa kun kulmat ovat jo valmiiksi harjattu muotoonsa. Ellei kulmageeliä ole, voi ripsariharjaan suihkaista vähän hiuslakkaa ja kiinnittää kulmat sillä.

Ripsiväri levittyy joskus paakkuisesti ja ripsivärin omalla harjalla monesti siinä tilanteessa vain pahentaa tilannetta, koska massaa tulee ripsiin koko ajan lisää. Mutta jos on nopea, voi paakkuiset ripset pelastaa pestyllä ripsiväriharjalla. Se harjaa ripset kauniisti auki, mutta puhtaana harjana ei lisää ylimääräistä massaa ripsiin. Homman voi hoitaa ripsikammallakin tietysti, mutta ainakin minun on jotenkin vaikea hahmottaa kampaa ja olen usein tökännyt sellaisella silmään. Ripsariharjan muotoon taas on niin tottunut, että se sujuu helposti.

Käytetyllä ripsariharjalla voi myös kosteuttaa kulmat ja ripset. Siihen voi käyttää ainakin risiiniöljyä tai vaseliinia. Joissain vinkeissä kerrottiin myös manteliöljystä, mutta mantelille allergisena en ole uskaltanut sellaista käyttää. Ota vain vähän tuotetta harjaan ja harjaa ripset ja kulmat läpi kasvojen puhdistuksen jälkeen illalla ja pese aamulla pois. Vaseliini enimmäkseen vain kosteuttaa, mutta risiiniöljyssä on paljon E-vitamiinia sekä se on antibakteerista, joten se auttaa ripsiä ja kulmakarvoja kasvamaan paremmin. Ripsistä myös tulee pehmeät ja taipuisat. Risiiniöljyä on monella kosmetiikkamerkillä valikoimissaan, mutta se on usein hintavaa. Halvimmalla öljyä saa esimerkiksi apteekista tai kuten omani ostin Fitnesstukusta. Olikohan jättipönikkä hieman yli 5 euroa.


2. Hiusten kesyttämiseen

Vanhalla ripsariharjalla voi kesyttää ikävästi lenteleviä hiuksia(flyaways), laita vain vähän hiuslakkaa/vaseliinia harjaan ja pyyhkäise hiukset kuriin.



3. Kuorintaan

Huulille: Tähän tarkoitukseen yleensä olen käyttänyt vain hammasharjaa, mutta ilmeisesti siihen voi käyttää ripsariharjaakin. Harja vain kannattaa valita huolella, koska omassa harjakasassani osa harjoista sattui sormiin. Mutta hyvin pehmeä harja toimii varmasti. Periaate on sama kuin hammasharjan kanssakin, vähän huulirasvaa tai huulikuorintaa huuliin ja harjailemaan.

Kynsinauhoille: Liota kynsinauhoja kynsiöljyllä/oliiviöljyllä/cuticle removerilla muutama minuutti ja harjaile ripsariharjalla kynsinauhat taas kauniin näköisiksi.


4. Uusiokäyttöön

Monissa ripsareissa harja on SE juttu. Ripsarin massa saattaa olla hyvinkin keskinkertaista tai samantyyppistä sadan muun ripsarin kanssa, mutta harja tekee ripsarista erityisen. Miksi muuten firmat kehittelisivät aina vain uusia innovaatioita harjoihin. Jos se sun holy grail ripsari sattuu olemaan hirmuisen kallis, voi loppuneesta lempiripsarista ottaa harjan ja kokeilla jos se toimisi jonkin toisen ripsarin massan kanssa. Ota vain harja, puhdista ja desinfioi se ja työnnä halvemman ripsarin hylsyyn. Aina välttämättä hylsyä ei saa kiinni uuden harjan kanssa, mutta silloin harjaa voi käyttää kertakäyttöharjan tyyppisesti.

Sama toimii myös jos rakastat jonkun ripsarin harjaa, mutta massa on huonoa ja haluat käyttää sitä toisen ripsarin täydellisesti toimivaa massaa. Vaihda vain harja ja oma frankenstein-ripsarisi on valmis.


5. Puhdistamiseen

Ripsariharjat sopivat myös kosmetiikkaan liittymättömiin asioihin. Niillä voi nimittäin harjailla vaikeasti puhdistettavia paikkoja. Likaisia kylppärin hanan reunuksia tai muita hyvin vaikeasti pestäviä pieniä paikkoja. Jos taloudessa asuu pitkähiuksista porukkaa, saa pientä ensiapua tai ehkäisyä tukkeutumiseen myös harjalla. Pikkuisen harjan voi työntää pesualtaan viemäriin ja pyöräytellä siellä pari kertaa. Harja kerää kaikki sinne eksyneet ylimääräiset karvat ja vetää ne mukanaan pois viemäristä. Kokeile myös putsata tietokoneen näppäimistön väleihin ikävästi kertynyttä roskaa.

Korujen hellävarainen puhdistus onnistuu hyvin ripsariharjalla ja oma harjavarastoni käydään usein tyhjentämässä isäni ja veljen toimesta. He maalaavat autoja ja tarvitsevat pikkuisia harjoja suuttimien puhdistukseen ja ylipäätään autohommissa pikkuruisten osien puhdistukseen.

6. Kynsitaiteeseen

Kannattaa kynsien koristelussakin kokeilla millaisia abstrakteja efektejä ripsariharjoilla saa kun niitä hieman kastaa lakkapisaraan ja vetää värilakan päälle erilaisia kuvioita. Tee vaikka värikkäät vappukynnet! Sellaisista on tulossa tutoriaali ensi viikolla.


7. Hyväntekeväisyyteen

Useat lehdet, muun muassa IltaSanomat, uutisoi jokin aika sitten siitä kuinka Korkeasaaressa tarvitaan pikkuruisia harjoja eläinten puhdistamiseen. Jos siis harjoja on kertynyt ja niille ei ole mitään käyttöä, voi ne lähettää jutun ohjeiden mukaisesti käytettäväksi eläinten hyväksi. Minultakin harjakasastani lähti kuvaamisen jälkeen kirjekuorellinen kohti Korkeasaarta. Ohuet harjat menevät ihan kirjeenä postimerkin hinnalla, joten se on pieni summa eläinten auttamisesta.

Muitakin vastaavia projekteja kannattaa seurailla jos näkyisi, kerran ainakin eräs taiteilija tarvitsi taideteokseensa harjoja.



Jos teiltä löytyy vielä muita hyviä vinkkejä ripsariharjan käyttöön niin niitä saa jakaa kommenteissa!

8 kommenttia:

  1. Kannattaa muistaa, että risiiniöljy säilyy hyvänä vain noin puoli vuotta avaamisen jälkeen, eli pidemmän päälle iso pönikkä ei ole hyvä vaihtoehto tuotehukan takia, vaikka muuten edullista olisikin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, mutta käytän tuota öljyä paljon muuhunkin, kuten hiuksille, olkapäiden akneen, suoliston hyvinvointiin ja moneen muuhun, koska aine on niin monikäyttöinen. Siksi pullo kuluu nopeasti. Jos käyttää vain ripsille ja kulmakarvoille niin silloin kannattaa tosiaan ostaa pienempi pullo ja niitä saa vielä halvemmalla :)

      Poista
    2. Siinä tapaukessa joo! Itse käytän vain ripsille ja kulmille.

      Poista
  2. Tosi kivoja ideoita sulla tässä! :) Tuo kuorinta vaikuttaa tosi hauskalta idealta, en itse ole tullut ajatelleeksikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla, että tykkäsit :) Kuorinnan suhteen olin vähän skeptinen myös, mutta kokeiltuani toimi hyvin. Varsinkin pehmeämpi kuminen harja ei tuntunut niin ikävältä kuin kovempi hammasharja. :)

      Poista
  3. Vallan mainioita vinkkejä! Lähetin myös ripsiväriharjoja Korkeasaareen :) Pari harjaa on vielä käytössä kotona, ovat todella avuksi kulmakarvojen muotoilemisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama kannattaa aina pitää varastossa ;) Kulmien lisäksi paakkuisten ripsareiden kanssa myös ihan ehdoton!

      Poista
  4. Vuosia sitten oli myynnissä ripsari, jossa oli tukeva, kampamainen "harjasosa". Merkkiä en valitettavasti enää muista, luultavasti oli Max Factorin ripsari kyseessä. Parempi ripsien selvittelyyn kuin varsinainen ripsikampa ikinä :D

    VastaaPoista