15. tammikuuta 2016

Kuinka selätin aknen

Minulle tuli akne ollessani 3. luokalla eli noin 9 vuotiaana. Kärsin aknesta aina noin 20 -vuotiaaksi saakka ja toki se ei ole täysin parantunut vieläkään, mutta saan sen pidettyä aisoissa. Iholleni tulee enää lähinnä vain hormonaalisia näppyjä Siihen aikaan kuusta ja niille ei voi oikein mitään. Muitakin näppyjä tulee satunnaisesti jos lipsun hyväksi havaitsemistani hoitokeinoista. Useiden lukijoiden pyynnöstä kerron nyt pääpiirteittäin, kuinka voitin taistelun tuota inhottavaa, lukemattomia ihmisiä koskettavaa, sairautta vastaan. Tämä on vain minun tieni aknen kanssa, en sano, että se toimisi kaikilla tai olisi juuri se oikea tapa tehdä, mutta minulla se toimi. Vaikeissa tapauksissa suosittelen lääkärillä tai koulun terveydenhoitajalla käyntiä, koska he viime kädessä ovat ne ammattilaiset, jotka osaavat hoitaa vaivaa/ohjata sinut erikoislääkärille.

Voitin vaivani ilman lääkäreitä, koska ei oikeastaan ollut ketään, joka auttaisi. Aknen tullessa olin hyvin nuori, lapsi vielä. En osannut pyytää apua finneihin, ajattelin, että ne vain kuuluvat nuoruuteen. Silloin ei vielä ollut netissä näin laajasti tietoa paljon mistään. Eikä lapsi muutenkaan ajattele samalla tavalla kuin vanhemmat ihmiset, eivät finnit silloin häirinneet minua. Yläasteella vaiva paheni ja silloin finnit alkoivat häiritä. Samoin alkoi koulukiusaaminen, ihme kyllä en ainakaan muista, että kukaan olisi akneani suoraan haukkunut, vaikka muuten kyllä naurettiin päin naamaa ja huudeltiin ties mitä. Oli itsetuntoni silti romuna, aknen takia pidin itseäni entistä rumempana. Kuvamateriaalia niiltä ajoilta ei juurikaan ole, koska välttelin kameraa ja lintsasin koulukuvaukset.

Terveydenhoitajaltakaan en osannut apua silloin pyytää tai lähinnä uskaltanut. Eikä hän sitä edes tarjonnut tai maininnut, että hei tohon on olemassa hoitoa. Vaikka varmasti vuosittaisissa terveystarkastuksissa näki, että mun naama on kuin pizza. Tosin en voi häntä sanoa parhaaksi terkkariksi muutenkaan, apua ei tarjottu edes silloin kun aloin kuukautisten alkamisen jälkeen lihoa ilman syytä. Sanottiin vaan, että no joillain vaan käy niin ja siinä se. Ja siksi ajattelin, ettei sille sitten voi mitään. Ehkä tänä vuonna, lukuisia kiloja myöhemmin, uskallan viimein mennä tutkimuksiin, mutta se on eri tarina se. Samoin kiusaamisen tultua ilmi, ei apua tarjottu vaan mut istutettiin kiusaajien kanssa samaan huoneeseen puhumaan ja paikalla oli myös rehtori. Eivät edes pyytäneet anteeksi. Tuon tilaisuuden jälkeen asia oli käsitelty. Well that didn't work...


Lukion toisella luokalla aloin olla henkisesti selvemmillä vesillä kun kiusaajista suurin osa lähti amikseen ja sain olla koulussakin paremmin rauhassa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Silloin pelastuksekseni osoittautui Suosikki-lehden mainos Bactosan-kapseleista. Pyysin äitiä ostamaan niitä ja aloin syömään kapseleita säännöllisesti. Nyt googlettelemalla näkyy olevan saatavilla myös Bactosan voiteita sun muuta, mutta silloin oli vain kapseleita ja söin nimenomaan niitä, joten en voi sanoa toimivatko nuo voiteet.

Kapselit kuitenkin toimivat. Ensimmäisten parin paketin aikana ei suuria tapahtunut, finnejä lähinnä tuli lisää kun iho puski epäpuhtauksia ulos, mutta jatkoin syömistä silti. Aknen hoidossa on oltava kärsivällinen, muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Muistaakseni noin puolen vuoden päästä finnit alkoivat selvästi vähenemään. Vuoden jälkeen muutos oli merkittävä. Jatkoin syömistä vielä noin vuoden. Samoihin aikoihin aloin löytämään blogeja ja muutenkin kiinnostumaan ihonhoidosta ja siten yhdistin kunnollisen ihonhoidon noiden kapselien syömiseen. Se kombo toimi vielä paremmin ja vähitellen aloin jättämään kapseleiden syöntiä vähemmälle. Söin niitä vain pieninä kuureina jos iho meinasi riehaantua. Vähitellen lopetin ne kokonaan, enkä ole syönyt niitä enää noin viiteen vuoteen.

Sivuhuomautuksena mainitsen myös kasvohoidon ennen ylioppilasjuhlia, josta jo kertakäynnillä oli hurjan suuri vaikutus ihoon. Se tehtiin Exuviancen tuotteilla ja siinä oli muistini mukaan ainakin kemiallinen kuorinta, koska se poltti kasvoja hulluna. Kosmetologin mukaan pysyvä tulos olisi saavutettu parin viikon välein tehtävillä käynneillä tehokuurina ja ylläpitoa muutaman kuukauden välein sen jälkeen. Jo pelkkä tehokuurin aika olisi maksanut sellaisen 600 euroa, joten niihin aikoihin mulla ei ollut varaa sellaiseen ja se jäi kokeilematta, niin ihana kuin se olisi ollutkin.

Veljelleni tuli myös akne yläasteella, ei niin vaikeana kuin minulle ja hän löysi myös avun kapseleista - sitten kun suostui niitä lopulta syömään. Ensin häntä ei kiinnostanut "akkojen jutut", mutta lopulta taipui popsimaan niitä ja akne hävisi parin vuoden aikana.Kapseleiden lopettamisen jälkeen ihonhoito oli avainasemassa ihon kunnon ylläpitämiseksi. Akneiho monesti on hyvin rasvainen ja epäpuhdas, joten ihonhoito on pakollista. Silloin iho ei pääse tukkiutumaan ja keräämään epäpuhtauksia. Yleisesti päteviä tuotteita on mahdoton suositella, koska kuten kaikessa kosmetiikassa, yksi juttu toimii yhdellä, toinen toisella. Kannattaa pyrkiä löytämään ne omalle iholle sopivimmat tuotteet. Tärkeimmäksi mainitsen hyvän puhdistuksen ja oikeanlaisen kosteutuksen, akneihon puhdistustuotteet ovat usein hyvin kuivattavia.

Parhaisiin tuloksiin olen päässyt käyttämällä puhdistustuotteen kanssa huokoset huolellisesti putsaavaa kasvoharjaa, hyviä kuorintoja ja ihon tarpeesta riippuen joko epäpuhtauksia ulospäin vetäviä savinaamioita tai talvisin kosteuttavia naamioita. Niiden jälkeen töpöttelen finnien, tai tulossa olevien finnien, päälle hoitotuotetta ja lopuksi kosteutus rasvattomalla kasvovoiteella. Öljyjä myös välttelen, koska ne tukkivat ihoni lähes poikkeuksetta.

Aknen hoidon aikana meikkaaminen ei ole kiellettyä, kunhan meikit vain puhdistaa huolellisesti pois ja erityisesti huolehtii meikkien ja välineiden hygieniasta, jotta et likaisilla tuotteilla ja siveltimillä siirrä pöpöjä iholle takaisin. Ja meikit naamassa ei ikinä nukkumaan, oli sitten aknea tai ei. Ja vaikket meikkaisikaan, on ihon puhdistus silti todella tärkeää. Vielä enemmän merkitys korostuu, jos liikut paljon. Silloin puhdistus heti liikunnan jälkeen, vähintään hien huuhtelu pois vedellä.

Liiallisuuksiin ei silti kannata mennä, ylipuhdistuskin voi aiheuttaa ongelmia. Aamulla puhdistus voi olla kevyempi ja illalla sitten tehokkaampi kunnon putsaus. Kyllä oikean tahdin oppii kun "kuuntelee" ihon tarpeita.Viimeisimpänä ihon kuntoon vaikuttavana asiana olen huomannut ruokavalion ja hygienian tärkeyden.

Vaikutuksia en huomannut silloin kun minulla oli akne, mutta pahimman aknen parantumisen jälkeen huomaa kyllä vaikutukset siinä, mitä suuhunsa pistää. Jos syö hirveästi rasvaista ruokaa, karkkeja, suklaata, sipsejä ja muuta epäterveellistä, alkaa naamakin kukkia urakalla joitakin päiviä sen jälkeen. Niitä kannattaa syödä kohtuudella ja muutenkin suosia itse tehtyä ruokaa, jotta tiedät mitä ruuassasi on. Samoin riittävä veden juominen kosteuttaa kehoasi sisäisesti ja auttaa aineenvaihduntaa työntämään ulos epäpuhtauksia.

Hygienian mainitsen lähinnä tekstiilien kannalta, koska jokainen meistä (toivottavasti) noudattaa yleistä hygieniaa. Mutta siihen liittyen kaikki ihoon kosketuksissa olevat asiat täytyisi pitää puhtaina. Vaihtaa lakanat, etenkin tyynyliina, usein, koska nukkuessa tyyny on ihoa vasten koko yön. Sinä aikana ehtii pöpöt jyllätä ja siirtyä tyynystä iholle ja myös toisin päin, ihosta tyynylle muhimaan seuraavaa yötä varten. Pyyhkeet on myös tärkeä vaihtaa usein, ethän halua siirtää pyyhkeestä juuri pestylle iholle bakteereita.

Viimeisenä kannattaa kiinnittää huomio myös käsiin. Näperteletkö huomaamatta naamaasi pitkin päivää, muistitko pestä kädet? Omalla kohdallani huomaan, että saatan päivän aikana nojailla käsiin tiedostamatta sitä ja siitä tulee usein näppyjä leuan alle.


Kaikkien edellä mainittujen asioiden yhdistelmällä olen vuosien aikana saanut ihoni hurjan paljon parempaan kuntoon. Ei ihoni vieläkään täydellinen ole, kaukana siitä. Näppyjä tulee ja menee, iho punoittaa ja rasvoittuu, huokoset ovat suuret. Mutta ne ovat pikkuvikoja entiseen verrattuna ja ehkä pääsen niistäkin eroon vielä joku päivä. Jos teillä on jotain hyviä vinkkejä aknen hoitoon niin kertokaa niitä ihmeessä kommentteihin tai jos olet päässyt aknesta eroon niin kuinka teit sen? Niistä voi olla paljon apua muille lukijoille. :) 

3 kommenttia:

 1. Minullakin on nyt kokeellinen Bactosan-kuuri menossa, pakkaus osui silmään apteekissa ja ostin. Olen aiemmin kirjoitellut omaan blogiini laktoferriinin osuudesta ihon kunnon ylläpitämisessä (ko. ainetta, joskaan ei samanmerkkistä saa muuten edullisemmin iHerbistä), ja ajattelin laittaa taas blogiini sen vaikutusmekanismista muissakin iho-ongelmissa kuin aknessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan innolla raporttiasi siitä, toimiiko se muutenkin kuin aknen hoidossa. Ihossani on vielä paljon työtä ja kaikki apu otetaan vastaan, tuttuun tuotteeseen olisi turvallista palata jos se auttaisi esimerkiksi tohon punoitukseen. :)

   Poista
 2. Hei, halusin kommentoida vaikka vanha kirjoitus, että I feel your pain ��. Mullakin on ollut kompleksi rumasta ihostani, jota olen piilotellut jopa omalta perheeltäni, koska olen niin hävennyt itseäni, rumuuttani.Vinkkinä muille jos joku joskus lukee että maitohappobakteerit ja laktoferriini ravintolisä YHDESSÄ on toimivampi ihon parantaja ja tarpeeksi kauan otettuna ja tarvittaessa uusi kuuri ja tyhjään vatsaan aamulla. Rakkaudella.

  VastaaPoista