19. toukokuuta 2016

Mustasaippuatesti

Kuten aikaisemmin tänä vuonna kerroin, hankin erään lukijan suosituksesta testiin afrikkalaisen mustasaippuan. Niitä löytyy monelta merkiltä, mutta omani hain Ruohonjuuresta ja merkiltään se on Inkuto. Erittäin moniallergisena olen hyvin arka kokeilemaan luonnonkosmetiikkaa, koska luonnonkosmetiikan tuotteet ovat olleet lähes ainoita kosmetiikkatuotteita, joista olen saanut allergisen reaktion. Se ei toki kerro tuotteen viasta, vaan omista ominaisuuksistani. Luonnonkosmetiikassa ainesosat ovat usein hyvinkin puhtaassa/alkuperäisessä/luonnollisessa(tai miten sen selittäisi) muodossa ja siksi saan niistä niin helposti reaktioita. Mustasaippuassa on tasan kahta ainetta, kylmäpuristettua kookosöljyä ja kaakaon kuoren tuhkaa. Kookokselle ja kaakaolle en ole allerginen, joten uskalsin testata saippuaa.


Saippuasta tietoa etsittyäni sain selville, että se on hyvin suosittu ja hypetettykin "ihmesaippua", jonka pitäisi toimia vähän joka iho-ongelmaan. Saippualla on parannettu aknea, couperoosaa, rasvaisuutta ja vaikka mitä. Sillä voi halutessaan pestä vaikka koko vartalon, myös hiukset. Hieman negatiivistakin löytyi, varsinkin saippuan tuoman kuivuuden johdosta. Jotta juttu ei veny älyttömän pitkäksi, voi tietopaketin saippuasta lukea Inkuton sivulta.


Kasvojeni ihohan on oikea murheenkryyni. Ihoni on ongelmarasvoittuva, entinen akneiho, samoin se punoittaa todella paljon. Samalla iho on pintakuiva, paikoitellen talviaikaan jopa hilseilevän kuiva. Epäpuhtauksiin taipuvainen ihoni ottaa myös nokkiinsa heti, jos sitä hoitaa vähänkään väärin. Laita kerran jotain liian rasvaista yövoidetta niin jo on näppyjä seuraavat kaksi viikkoa naama täynnä. Muiden ongelmien kanssa pärjään, mutta ihon punoitus ja rasvoittuminen ovat ne pääongelmat. Punoituksen takia meikkiä täytyy laittaa aika reippaasti, jotta ihon väri tasoittuu ja paksu meikkikerros kestää ihollani huonosti tuon rasvaisuuden takia. Olisiko saippuasta apua ongelmiini?

Päätin aloittaa kuukauden testin, jossa vaihdoin kasvoputsarin kokonaan mustasaippuaan. Silmämeikit poistin edelleen misellivedellä, mutta varsinaisen puhdistuksen tein vain mustasaippualla.

Ensimmäisenä saippuasta huomaa jännän koostumuksen, sitä on vaikea kuvailla, se on koettava. Saippua on aika pehmeää ja kylppärissä säilytettynä imee helposti kosteutta ilmasta, joten paras vaihtoehto on leikata saippuasta pieni siivu kakun tapaan käyttöön ja sulkea loput ilmatiiviiseen rasiaan.

Yllä olevan kuvan saippuasta leikatulla siivulla pärjäsin hyvin viikon pesujen verran ja pesin sillä kasvot aamuin illoin ja suihkussa myös olkapäät ja decolteen, niissäkin kun on varsin kiitettävästi finnejä. Kokeilin joitakin kertoja myös kasvoharjalla, mutta nopeasti katoava vaahto aiheutti vähän ongelmia siinä, sekä saippua teki kuivumisen jälkeen harjan harjaksista raapivan kovat, vaikka miten huuhteli.

Saippuasta siis riittää aika moneksi viikoksi ja isompiakin pakkauskokoja on jos saippuaa käyttää esimerkiksi useampi ihminen. Yhdelle ihmiselle en ehkä uskaltaisi hirveän suurta palasta ostaa. Vaikken sen kummemmin tuon säilyvyydestä tiedä, uskoisin, ettei säilöntäaineeton tuote ikuisuuksia pysy hyvänä. Tuoksu saippuassa on myös aika tyrmäävä. Tuoksu ei ole hirmu voimakas, mutta kuten ainesosista voi päätellä, on se aika... maanläheinen.


Saippuaa käytetään muuten ihan normaaliin tapaan, vaikka koko vartalolle. Rajoitin oman käyttöni kasvoihin, olkapäille ja dekolteelle. Hiuksia en alkanut tuolla pesemään, koska en tykkää palasaippuoista/-shampoista yleensäkään hiustenpesussa, mutta saippua soveltuu siis hiuksillekin. Saippua vaahtosi yllättävän paljon, vaikka kuvittelin, ettei tuollainen kuiva käntty mitään vaahtoa kun eihän se edes sisällä mitään perinteisen saippuan ainesosia. Vaahto on aika "harvaa" ja hävisi melko nopeasti.

Hajua lukuun ottamatta saippualla oli miellyttävä pestä vaahdon ansiosta. Pesun jälkeen ihotuntuma oli oikein narskuvan kuiva, kuin olisi marseillesaippualla pessyt kasvot. Rasvainen ihoni ei usein pesun jälkeen älyttömästi kiristele, mutta tämän jälkeen ihoa kiristeli ja vähän kihelmöikin kuivuudesta. Toisaalta iho oli pehmeä, täysin matta ja ei punoittanutkaan niin paljon kuin yleensä suihkun jälkeen. Meikinjämätkin olivat tiessään, yleensä jotain ripsiväritahroja löytyy silmien alta, mutta ei nyt. Ja kuivuus korjaantuu kasvovoiteilla. Silti en kuivalle iholle ensimmäisenä alkaisi saippuaa suosittelemaan.


Ekan viikon aikana en huomannut juuri muita muutoksia kuin, että finnejä tuli aivan mahdottomasti. Iho selvästi alkoi puhdistaa itseään sisältä päin. Finnit olivat sellaisia pieniä punaisia paukuroita, jotka katosivat muutamassa päivässä, yritin niistä jonkinlaisen kuvan ottaa tuohon ylle. Noita näppyjä oli koko naama täynnä. Ne eivät olleet edes varsinaisia finnejä, mitään kohoumaa ihossa ei tuntunut. Ne vain olivat tuollaisia... länttejä. Mitään mätäisiä tai isoja finnejä ei tullut, ainoastaan toisen kulmakarvan alle tuli pieni, mutta sitäkin kipeämpi paukura pariksi päiväksi. Saippualla pesemisen suhteen huomasin ihon hieman myös tottuvan siihen, enää pesun jälkeen ei kiristellyt niin mahdottomasti.

Sama linja jatkui oikeastaan koko loppukuukauden ja aina tähän päivään asti, nythän on kulunut jo reilusti yli kuukausi testin aloittamisesta. Pieniä punaisia länttejä tulee edelleen jonkin verran, tosin vähemmän kuin alussa. Sekin vaihtoehto länttien takia kävi mielessä, että olenko sittenkin allerginen tällekin. Muuten iho ei juurikaan ole muuttunut. Rasvoittuminen ei ole vähentynyt huomattavasti, tosin kesän tullen se aina kasvaa potenssiin kymmenen muutenkin. Punoitus on myös ennallaan.

Ihmeapua saippuasta ei ihoni siis saanut, tosin kuukausi on ihonhoidollisesti vielä todella lyhyt aika testata tuotetta. Joten jatkan saippuan käyttöä ja jos jotain ihmeellistä tapahtuu ajan kuluessa, raportoin siitä tännekin toki.


Onko joku löytänyt avun mustasaippuasta? Vinkkejä?

6 kommenttia:

 1. Onpa mielenkiintoisen kuuloinen saippua! Ootko testannut esim. himalajan suolasaippuaa? Äiti vannoo sen nimeen ja sille tuleekin aina ostettua sitä lahjaksi muutaman kerran vuodessa :D

  Kuulostaa vähän oudolle, että yli kuukaudenkin jälkeen noita länttejä vielä tulee kasvoille :/ Oliko se sittenkään niin ihmesaippua :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länttien takia vähän sitä allergiaa aloinkin epäillä kun luulisi niiden tulemisen jo loppuneen kuukauden jälkeen. Täytyykin seuraavaksi harkita tuota suolasaippuaa jos ei iho ala jonkin ajan kuluttua asettua tällä saippualla. :)

   Poista
 2. Mä olen lukenut paljon hyvää mustasaippuasta, mutta en ole itse vielä keksinyt mihin sitä käyttäisin. Oma naama varmaan karisisi kuivuuttaan pois, jos tällä pesisin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin kans, että sun iholle tuo on aivan liian kuivattava :D Ehkä vartalolle voisi sopia jos se ei ole niin kuiva? Toisaalta jos ei mitään varsinaisia ongelmia ole ihossa niin pysyttelisin muissa puhdistustuotteissa :)

   Poista
 3. Mä en ole vielä kohdannut kasvosaippuaa, joka ei kuivattaisi ihoa, joten nämä monen kehumat mustasaippuat ovat jääneet testaamatta, vaikka pikkuisen houkuttaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustasaippua kuivattaa normaaliin palasaippuaankin verrattuna ihoa tosi paljon eli ei tosiaan kannata kokeilla jos ei halua sitä tunnetta tai iho ei kestä :)

   Poista