18. maaliskuuta 2015

DIY Sängynpääty

Sängynpäädyt tunnetusti ovat kalliita, ainakin sellaiset kunnolliset. Mitä huonekaluliikkeessä katselin niin 500 euroa oli halvin, jonka olisin kelpuuttanut. Toki aina on Ikea, mutta en omista yhtään tavaraa Ikeasta, enkä ole koskaan edes käynyt siellä. Sieltä sängynpääty irtoaisi 180 eurolla. Haluaisin kuitenkin jotain vähän... persoonallisempaa kuin massatuotettuja tuotteita, joita on jokaisella.

Mutta koska isäni on teollisuuspuuseppä ja veljeni opiskelee rakentajaksi, niin pyyntö vain ja alkoi sängynpääty valmistua. Alun perin idea lähti Kodin1-liikkeestä, jossa oli tällainen DIY pääty ja siinä ohjeet, kuinka tehdä se. Tai no, lähinnä lista mitä tarvitset. Tekemämme pääty mukailee sitä ohjetta, mutta pikkuisen muokattuna. Esimerkiksi noita nappeja ei ollut alkuperäisessä mallissa. Toki netti on pullollaan ohjeita, mutta suurin osa oli niin monimutkaisia.


Perustaksi tarvitaan vain puukehikko. Puut löytyivät isäni varastoista ja mitat saa päättää tietysti itse. Oma sänkyni on 160cm leveä ja kehikosta tehtiin niin korkea, että se erottuu kunnolla sängyn takaa, muttei osu yläpuolella oleviin tauluihin, koska en todellakaan halua enää porata yhtään reikää tuohon kiviseinään. Eli sellainen noin 120cm korkea.

Kehikkoon laitettiin myös muutamia tukipuita kohtiin, joihin itse sänky osuu, jotta se kestäisi paremmin. Kuvassa ei näy kaikki tukipuut, koska niitä lisättiin vielä myöhemmin.

Pehmusteeksi ostettiin vanukangasta ja sitä laitettiin aika monta kerrosta, koska se on ohutta ja kuitenkin nojailen sängynpäätyyn koneella dataillessa. Eikä vanukangas edes maksa paljoa, joten sitä pystyi aika surutta ostamaan paljon. Välivaiheesta ei nyt tullut kuvaa kun tuo valmistui sen verran vauhdikkaasti, ettei siinä oikein ehtinyt mukaan.


Ehkä koko päädyn suhteellisesti kallein osuus oli sitten tuon vanun päälle tuleva kangas. Katselin halvempia myyjän suosittelemia kankaita, kunnes isäni huutaa liikkeen toiselta puolen, että eikös tämä olisi hyvä. Siis isäni, joka ei pätkän vertaa ole kiinnostunut kankaista tai muistakaan naisten hömpötyksistä ja lisäksi on luonteeltaan aika pihi. Kangas oli hieno ja siitä löytyi sopiva värikin, mutta sitten katsoin hinnan. Hieno kangas oli 36 euroa metriltä eli vähemmän hieno hinta ja mainitsin tästä isälleni, joka yllättäen väitti vastaan, että no ei sitä tarvi kuin vähän. Ja niinhän se on, kangasta tulisi vain sängyn yli näkyvään osaan, eli metrin verran riittäisi. Ja ruutukuvio helpottaisi todella paljon nappien asettelua. Lisäksi päiväpeittokankaana se ei venyisi ja kestää muutenkin kulutusta.


Sängynpääty ilman nappeja oli valmis. Enää vain täytyi askarrella napit paikoilleen.


Nappivalikoima liikkeessä ei ollut kovin suuri, joten päädyin sitten tuollaisiin timanttinappeihin, koska pitäähän sitä vähän aina blingblingiä olla. Kuvio olikin vaikea saada tehtyä, koska mikään asettelu ei mennyt mitenkään päin tasan kun ruutuja oli niin hankala määrä. Ja en lisäksi halunnut ostaa sataa nappia, koska nuo eivät olleet halvimmasta päästä. Lopulta selvittiin 31 napilla. Niissä olikin kova näprääminen kiinni, siinä meni tunteja, mutta lopputulos oli sen arvoinen.

Pääty päivänvalossa

Hämärämmässä iltavalaistuksessa pääty näyttää tältä.

Kaiken kaikkiaan tykkään päädystä kovasti. Se on ihanan pehmeä, juuri sopivan korkuinen ja juuri sellainen kuin haluan muutenkin. Peittoaa Ikean päädyt mennen tullen. Ja mikä parasta, jos siihen kyllästyy niin päällyskankaan tai napit voi vaihtaa toiseen melko vähäisellä vaivalla.

Kokonaishinnaksi ilman töiden ja puiden hintaa tuli
Vanukangas 15€
Päällyskangas 36€
Napit 44€
eli  yhteensä 95€

Hintaa toki voi sitten hilata alaspäin tai ylöspäin ihan sen mukaan millaisen kankaan tai napit valitsee. Ja napit eivät ole pakollisia, vaan pääty näyttää hyvältä ilmankin.

Päädyn tekemiseen ei mennyt kauaa, koska kehikko on nopea kasata ja kankaat kiinnittää. Nappeihin toki meni aikaa, mutta tuo ei ole kuitenkaan kuin parin päivän homma kokonaisuudessaan. Ainoastaan siihen meni aikaa, että kaupassa ei ollut tarpeeksi noita nappeja, joten niitä piti tilata lisää ja siihen odotteluun meni pari viikkoa.

Enää täytyy ainoastaan ostaa pikkuinen tyyny vielä tuohon keskelle, tuo kuppikakkutyyny on vain olohuoneesta lainassa kun ei oikein muutakaan sopivaa ollut. Niin ja noille johtokasoille pitää tehdä jotain...

Seuraava DIY-projekti onkin jo alkanut ja siitä kuullaan sitten sen valmistuessa. Lisäksi kolmas on vielä suunnitteilla. Kiinnostaako teitä lukea tällaisia kosmetiikkaan liittymättömiä DIY-juttuja?

6 kommenttia: