31. maaliskuuta 2015

Fat to Fit osa 1

Otetaan näihin lifestyle-aiheisempiin postauksiin seuraavana vaikeampi aihe kirjoittaa ja mietinkin pitkään, uskallanko kirjoittaa tästä. Lykkäsin julkaisua viikkoja. Nimittäin elämäntapamuutokseni. Minulla on ylipainoa ihan suoraan sanottuna useita kymmeniä kiloja ja oikeastaan koko aikuisikäni olen perinteisesti vähän jojolaihduttanut. Saanut pariin otteeseen 10kg pois ja sitten ne on jostain syystä x tulleet takaisin. Mutta päätin viimein tänä vuonna, että nyt se loppuu ja oikeasti otan ylimääräisiä kiloja reilusti pois. Niin, että mahtuisin normaalipainon rajoihin.


Olin lapsena laiha, kokoa 34 varmaankin, koska muistan kun luokkaretkellä ostin Helsingistä sen kokoisen paidan. Yläasteella alkoi kuitenkin kiusaaminen ja hormonitkin puuttuivat vielä peliin. Terkkarin mukaan joillakin kuukautisten alkaminen käynnistää painonnousun. Kiusaamisen takia en enää sitten kulkenut missään, siinä missä ennen vietin kaiket päivät ulkona kavereiden kanssa. Ei ollut enää niitä kavereita. Koirieni kanssa toki kuljin lenkillä, mutta se nyt oli sitä parin metrin kävely-pysähdys-rataa koko ajan kun koirat haistelivat tien vartta. Ruoka toimi lohtuna masentuneisuuteeni, joten paino alkoi nousta entisestään. En oikein edes tiedä miten nopeasti paino nousi ja mitä tein sen aiheuttaakseni, koska ne vuodet menivät todella sumussa, enkä juuri muista niistä mitään. Ensin olin hoikka ja sitten olinkin lihava, siitä välistä en tiedä. Ehkä ihan hyväkin, että aivot blokkaavat ne ikävimmät muistot.

Opiskelemaan yksin muuttaessa erosin pitkäaikaisesta poikaystävästäni ja opiskelijan budjetilla ei ollut oikein varaa ostaa terveellistä ruokaa, koska etenkin liha maksaa hirmu paljon. Onneksi koulussa oli ilmainen ruoka arkipäivisin. Viimeisenä opiskeluvuonna sain painonnousun pysähtymään ja uuden poikaystävän luona vietetty kesä laihdutti noin kilon viikossa. Monet lihovat parisuhteessa, minä laihdun suhteessa aina. Lisäksi lenkkeilin monta kertaa viikossa. Hölkkäilin myös vähän siinä samalla. Paino tippuikin 10 kiloa, melkein uudella numerolla alkavalle luvulle, mutta se raja ei oikein ylittynyt vaikka mitä teki. Kerran aikaisemminkin sain painoa alas siihen asti, mutta sen yli ei vaan mennyt. Se on jokin maaginen raja.

Sitten keväällä 2014 alkoi uusi stressaava ja kiireinen työ, jossa ei ole ruokataukoa tai mitään taukoja, joten paino pääsi nousemaan entisiin lukuihinsa. Lenkillekään ei ehtinyt tai jaksanut usein 8 tuntisten seisomatyöpäivien jälkeen. Ja sitten olikin jo tämän vuoden tammikuu.


Perinteisesti tammikuussa ihmiset tekevät uudenvuodenlupauksia ja yleisin taitaa olla laihdutus/salille meno/kuntoilu yleisesti ottaen. Minäkin aloitin salilla käynnin tammikuussa, en lupauksen takia, koska en sellaisia tee, mutta kun viimein löysin jonkun joka opettaa. Yksin hajottaisin vain laitteet ja itseni. Joulukuussa löysin opettajan salille ja sovin, että tammikuussa kun tulen vanhempien luota joulun vietosta pois, hankin salikortin. Ja niin tein. Viilasin myös ruokavaliosta herkut pois, sallin suklaapatukan tai muun pienen herkun kerran viikossa. Muuten pyrin syömään terveellisesti paljon kasviksia ja vaaleaa lihaa. Kävin tunnollisesti salilla joka toinen päivä, mutta paino ei hievahtanutkaan alaspäin. Voimaa kyllä tuli lisää salilla ja muutaman kerran välein sai lisätä painoja laitteisiin.

Ruokavaliossa edelleen täytyi olla se vika ja vaihdoinkin sen sitten ihan kunnolliseen ammattilaisen tekemään, melko vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Se alkoi toimia ja painoa on tähän mennessä pudonnut 5 kiloa noin 7 viikon aikana. Pari viikkoa paino vähän junnasi edestakaisin, mutta jatkoi taas suuntaa alaspäin pienten korjausliikkeiden avustuksella.

Sellaista siis näin alkuun. En tarinoi enempää, ettei postaus veny, mutta jatkossa blogissa tullaan seuraamaan aina välillä kuinka painonpudotus etenee ja katsotaan tarkemmin ruokavaliota ja liikuntaa. Haluan myös ylittää sen maagisen painorajan viimein. Lopullisena tavoitteena olisi pudottaa 20-30kg, mutta en ole määrännyt siihen mitään aikarajaa. Ennemmin hitaasti ja varmasti, niin ihokin pysyy paremmin mukana, eikä toivottavasti alkaisi roikkua mistään.

Jatkossa tästä aiheesta olevat postaukset löytyvät Fat to Fit -tunnisteella. Käytän sitä paljon Instassakin, joten en keksinyt blogin puolelle muutakaan tunnistetta.

4 kommenttia:

 1. Mahtavaa, onnea saavutuksestasi tähän mennessä ja tsemppiä jatkoon! :)

  VastaaPoista
 2. Hienoa! Oikein paljon tsemppiä sulle! Pitäis itekki pudottaa 5-10 kiloa, mutta ku en jaksa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Täytyy toivoa, että minä jaksaisin tällä kertaa, enkä taas jojoilisi taas.

   Poista